Arvegang

Blødersygdomme skyldes en forandring i kromosomerne. En sådan forandring kan opstå af to grunde. Den bliver enten givet i arv, eller den opstår ved såkaldte mutationer, som er spontane forandringer i kromosomerne. To ud af tre blødere arver deres sygdom.

Hæmofili A og B skyldes en kromosomforandring på kønskromosomet X. Mænd med et forandret X-kromosom er blødere. Kvinder med et forandret X-kromosom og et normalt X-kromosom er raske, men de er bærere af sygdommen og kan også lide af blødningsproblemer. Kvinder med to forandrede X-kromosomer forekommer ekstremt sjældent.

Når far er bløder

Mænd med hæmofili vil give et Y-kromosom videre til deres sønner. De arver derfor ikke blødersygdommen. Fædrene vil derimod give deres forandrede X-kromosom videre til deres døtre. De vil derfor blive bærere af blødersygdommen.

Når mor er bærer

Mødre, der er bærere af hæmofili, vil give enten det forandrede eller det normale X-kromosom videre til deres børn. For hvert barn er der 50% risiko for, at barnet får det forandrede kromosom. Dette gælder både sønner og døtre.

Kvinder, der kan have arvet bæreranlæg for hæmofili fra deres mor, kan få undersøgt, om det er tilfældet ved at henvende sig til et af de to hæmofilicentre.