Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Pårørende til en med en blødersygdom

Hos nogle fylder blødersygdommen ikke meget, men med tiden kan den påvirke de fysiske muligheder, sætte spor i personligheden og det sociale liv. Men hvordan er det at stå på sidelinien og danne par med et menneske med blødersygdom? Hvordan er det at leve med en sygdom, man ikke selv har? 


Fra usikkerhed til styrke

Tina Hansen er 28 år og kæreste med Erik, der er bløder i svær grad. I starten af forholdet var hun meget usikker på sygdommen og bange for, hvad der kunne ske. Nu har hun lært at håndtere situationen via viden og mener, at blødersygdommen nærmest styrker forholdet og sætter livet i perspektiv. 

I medgang og modgang

At være gift eller kæreste med en kronisk syg er på mange måder et kærlighedsforhold som alle andre. Men der kan opstå nogle særlige problemer, hvis ikke man er opmærksom. Det er vigtigt, at man som pårørende tager hensyn til sig selv og får ladet sin energi op, siger psykolog Anne Mose. Det er også altafgørende, at man får talt sammen. Og så må man ikke tage ansvaret for sygdommen fra sin partner. 

Tag med på hæmofilicenteret

Det kan være en god ide at tage med på hæmofilicentret. Både Skejby og Rigshospitalet er meget åbne over for, at koner og kærester tager med til kontrol. 

Læs personlige beretninger om livet med en blødersygdom:

Andres erfaringer med blødersygdom

Læs om andres liv, hverdag og erfaringer med at leve med hæmofili, ITP, von Willebrands sygdom og meget sjældne blødersygdomme.

BløderNyt

BløderNyt er Danmarks Bløderforenings medlemsblad, der udkommer to gange om året og lander i alle medlemmers postkasser. Læs nye og tidligere udgaver af bladet.