Træning hjælper mig til et bedre liv

Lasse har levet det meste af sit liv uvidende om, at han er bløder og uden at dyrke regelmæssig motion. For at komme i gang har han fået hjælp af Danmarks Bløderforening. Træningen hjælper ham til at leve et bedre liv med sin sygdom.

Lasse er 69 år og har hæmofili A i mild grad. Det var først i forbindelse med en åreforkalkning og en bypassoperation i 1995, at han opdagede, at han var bløder og blev opmærksom på, at han skulle passe på sig selv. I dag dyrker han motion stort set hver dag.

”Jeg har været meget kropsdoven i mit liv og har først sent taget fat på at dyrke motion regelmæssigt. I mange år sad jeg dag ud og dag ind på min kontorstol eller i min bil og lavede aldrig en dyt”, fortæller han og fortsætter:

”Min motivation for at træne er ønsket om at leve et bedre liv! Som ældre er jeg interesseret i at holde mig i gang, og som ældre bløder ønsker jeg at holde mig mobil.”

Danmarks Bløderforening hjalp mig på vej
Det er aldrig for sent at begynde at træne. Men fordi Lasse ikke var vant til at være fysisk aktiv eller tage hensyn til sin blødersygdom, var han nødt til at søge vejledning og starte sin træning langsomt op.

”Gennem Danmarks Bløderforening fik jeg kontakt til en fysioterapeut, som hjalp mig med at finde frem til de rette øvelser for mig. Det gælder for eksempel intervalgang, hvor jeg går og løber en rute på cirka fem kilometer. Jeg skifter mellem at gå stærkt og gå rigtigt stærkt, fordi der er for stor risiko forbundet med træningen, hvis jeg løber for meget. Jeg har opdaget, at det er vigtigt at trappe langsomt op”, siger han og anbefaler:

”Næsten al den rådgivning jeg har fået, der handler om fysisk aktivitet og om at leve mit liv med blødersygdom, har jeg fået gennem foreningens 50+-gruppe. Her har jeg mødt andre blødere, jeg kan tale med og spørge om ting.”

Allerhelst cykler jeg
Lasse går ture, svømmer og cykler især.

”Allerhelst cykler jeg! Jeg har bestemte ruter, og jeg elsker at cykle. Til hverdag bliver det til 15-20 kilometer. Om sommeren er cykelturene på 40-70 km. Jeg cykler for eksempel Amager rundt. Det er en god, flad rute”, siger han.