Dagbog fra sommerlejr 2007

Bløderforeningens årlige sommerlejr kunne i år fejre sit 30 års jubilæum. Det gik ikke stille af sig, og de 22 bløderdrenge og -piger havde et skønt lejrophold med masser af sjove ting på programmet. Læs her lejrchef Tem Folmands dagbog fra ni hæsblæsende dage. 

Lørdag d. 7. juli 2007
Endelig er vi på vej til årets bløderlejr, Tina, mig og vores fire unger. I år samles vi alle på en efterskole ved Jægerspris, som ligger i et meget smukt naturområde, helt ud til vandet og omgivet af marker og skov og store græsarealer. Vi går straks i gang med at få styr på, hvem der skal sove på hvilke værelser, og Tina og Sandra begynder at indrette vores medbragte slikbutik. 

Kl. 15.00 blev Baunehøj Efterskole invaderet af 22 forventningsfulde bløderbørn. Nogle ligner sig selv fra sidste år, andre er så sandelig blevet teenagere og er skudt godt i vejret. Det var dejligt også at se et par nye ansigter. En af drengene startede på en sin helt egen måde med at gøre sig bemærket. For hvad sker der egentlig, når man trykker på en knap på væggen, med et tyndt glas foran? Da forstanderen Uffe endelig havde fået slukket for brandalarmen og den værste summen for ørerne havde lagt sig, var der en god lejlighed, til at fortælle lidt om en givet brandsituation, og hvornår man bruger knappen.

Efter et kort velkomstmøde og en lille bid mad, strøg alle unger som sædvanlig hurtigt ud af døren for at se på de nye omgivelser. Noget af det første der blev spottet var musikrummet. Uffe lovede børnene, at han vil være deres musiklærer i morgen et par timer. De fleste har her til aften fået sat deres penge i banken, og mange har allerede købt flittigt i vores egen lille slikbutik.

Til trods for en del blæst og ikke alt for meget sol, er alle ungerne i et dejligt humør og medhjælperne er utroligt engagerede, så vi skal helt sikkert få en kanon lejr igen i år.

Søndag d. 8. juli 2007
Dagen i dag var tiltænkt afslapning, så ungerne kan lære stedet godt at kende og måske få sig en dukkert. Det var dog kun et par stykker, som trodsede blæst og kulde, så de fik bølgerne helt for sig selv. Uffe var musiklærer et par timer, og her måtte også han løfte øjenbrynene i anerkendelse, da han hørte Oliver spille på trommer og klaver.

Traditionen tro skulle hold 3 – de store børn - være med til at lave et natløb for hold 1 og 2. Det valgte vi at lave allerede her til aften, og det blev som sædvanlig med skrig og skrål ud i nattens mørke. Vi sluttede meget sent med kage, flødeboller og varm kakao for lige at få nerverne på plads igen, inden vi alle hoppede under dynen.

Mandag d. 9. juli 2007
Specielt Andreas har været lidt mere fremme i skoene her til morgen, for i dag har vi startet vores bordtennisturnering og den har han set meget frem til. Vi blev ikke helt færdige med den i dag, men jeg ved, at han ligger lunt i svinget. Vi også leget Stratego ude på den store græsplæne. Det er ligesom brætspillet, men du er selv brikken, og så skal du fange en fra det andet hold, og håbe på, at han ikke er noget bedre end dig. De store var ikke helt vilde med idéen, for så skulle man jo røre sig, men de synes nu det var sjovt, da vi først kom i gang,

Til aften fik vi besøg af en fysioterapeut. Hun har vist os nogle øvelser med nogle store elastikker som hedder Thera band. Planen er, at vi hver morgen resten af ugen har en halv times styrketræning. For hvis der er noget, der er godt for en bløder, så er det at styrke musklerne, og det kan man meget nemt gøre selv derhjemme med denne 2 meter lange elastik.

Tirsdag d. 10. juli 2007
Det skulle være så opkvikkende at starte dagen med en morgensang, så det ville vi fast gøre. Der skal nu nok et helt hornorkester til at få øjnene helt op, specielt på hold 3 - også kaldet teenagerne. Morgenmaden blev indtaget, og så skulle der laves en god madpakke, for vi skulle i dyrehaven og derefter på Bakken. Så da Susanne havde givet medicin til dem som stod for ”skud”, var vi klar til at køre af sted med bussen. 

Vi havde høj solskin, perfekt vejr når vi sidder ved søen og nyder vores madpakke. Meeeen - der er nu noget som trækker i ungerne, så vi bryder hurtigt op og går ind på Bakken. Lukas ville ikke to gange op i den forlystelse, som hedder Double Shot, for han var noget bleg i ansigtet, da han kom ned til jorden igen. Jeg fik også lavet en sjov lille videooptagelse i rutsjebanen, hvor jeg filmede nogle af ungerne, mens vi kørte. Ikke alle så lige kække ud i ansigtet. Pludselig væltede det bare ned med regn, men heldigvis var der kun fem minutter til bussen kom. Tilbage på skolen blev der øvet på optræden, der skal fremvises på lørdag, mens andre gik ned for at spille tennis.

Onsdag d. 11. juli 2007
Besøgsdag. Rigtigt mange har været på besøg, og det er tydeligt at forældre og bedsteforældre hyggede sig. Da de havde fået den store rundvisning, samledes vi alle i spisesalen. Der blev vi delt op i grupper, og så var det op til hver gruppe, at digte en historie, og derefter fremføre det som et teater. Det var hylende morsomt, og selvom dommerne havde svært ved at finde en vinder, lykkedes det også. Vi fik kaffe og kage, og tog et stort gruppebillede. Men så var det også på tide at sende de ”gamle” hjem. Desværre sagde vi også farvel til Mikkel, som var med for første gang. En halv uge var nok for ham i år, men måske bliver det til en hel uge næste år. Det var også dagen, hvor vi sagde farvel til sygeplejerske Susanne. Vi skulle selvfølgelig ikke være uden sygeplejerske, så vi blev yderst kyndig passet resten af ugen, af gode ”gamle” Lise. 

Torsdag d. 12. juli 2007
Hvem interesserer sig for Champions League, EM og VM, når man kan spille Bløder Europa Cup? Hvis der er noget ungerne går op i, så er det denne fodboldturnering. I år har vi lavet to turneringer, så hold 3 har deres egen. Dagen igennem er der knoklet for at få spillertrøjer klar med nummer, navn og logo. Hele eftermiddagen er der blevet løbet, sparket og tacklet. Alle har gået til den, men på en yderst Fair Play måde, så som dommer havde jeg heldigvis ikke meget at se til. 

Under kampene fik vi besøg af en bløder fra Afghanistan, som bor på et asyl center. Han er 26 år og hedder Dosti og har været i Danmark et par år. Han har ikke rigtig kontakt med andre mennesker, og slet ikke andre blødere, så det havde han et stort ønske om. Og hvor kunne det ske bedre end på en bløderlejr? Derfor havde vi inviteret ham til at blive til om fredagen. Efter aftensmaden blev de sidste par kampe spillet færdig, og vinderne blev fundet. Der var ligeledes præmie til topscoreren, bedste målmand, fair play spilleren og til fighteren, så klapsalverne ville ingen ende tage. Men det blev de nødt til, fordi tredje halvleg bestod af film på storskærm.

Fredag d. 13. juli 2007
Da morgensang og gymnastik var vel overstået, stod den på badning og frie aktiviteter. Mange var lidt spændte på, hvad vores 30 års jubilæumsudflugt gik ud på, og klokken 16.00 blev spændingen udløst: vi skulle i Cirkus Arli. Først gik vi på Liseleje strand og spiste vores madpakker, for derefter at slutte af med en stor jubilæumsis. De mest ivrige vandhunde skulle selvfølgelig i vandet, så de måtte tørre sig i wc-papir, og gå i cirkus uden underbukser. 

Da forestillingen startede blev Danmarks Bløderforening budt særligt velkommen af cirkusdirektøren og ønsket stort tillykke med de 30 sommerlejre. Den italienske kokkeklovn, skulle lave verdens største pizza, og det fik han vores egen Allan til at hjælpe med. Allan smilede helt op til ørerne, som klovnen selv beskrev det. Efter forestillingen skulle vi sige farvel til Dosti, vores afghanske ven. Han havde haft sit bedste døgn i meget lang tid, fortalte han. 

Som en meget stor hemmelighed havde vi voksne og de unge fra køkkenet lavet et natløb kun for hold 3. De blev glædeligt overrasket, men det blev dog hurtigt afløst af skræk og rædsel, da de bevægede sig ned i den gamle kælder på skolen og videre ud i den mørke skov kun iført en fakkel. Her mødte de manden med leen, den aggressive motorsavsmand, den sindssyge huleboer med rigtigt jagtgevær og ikke mindst den usynlige rytter på en hvid hest, som galopperede hen mod dem i mørket. Tro mig, de seje teenageres hjerter galopperede hurtigere end hestens ben. 

Lørdag d. 14. juli 2007
I dag har vi skullet nå mange ting, inden dette års lejr lukker og slukker, og vi har nydt, at det har været endnu en stranddag. Desværre trådte Disse forkert ude i vandet, så han måtte en tur på skadestuen. Bordtennisturneringen skulle også spilles færdig, og ikke overraskende gik Andreas ubesejret igennem. Til aften skulle holdene optræde med det de har øvet på hele ugen, og det var to top-professionelle fremførelser. Hold 1 og 2 viste et meget flot musikalsk teaterstykke, under mottoet ”mobning er yt, prøv noget nyt”. Hold 3 var ude i en omgang ”Scenen er din” med tre dommere i form af den gavmilde Etta Cameron, den kosmiske Master Fatman og den knaldhårde Simon fra ”American Idols”. Det var en stor kunstnerisk oplevelse, med bl.a. Backstreet Boys og Me & My. 

Ugen igennem har vi haft en tegnekonkurrence, som i dag er endt med kåring af bedste tegning fra hvert hold. Jonas vandt fra hold 3 med en utrolig flot tegning fra natløbet. Den illustrerer 100% hvad der skete om natten, selvom han ikke engang selv deltog i løbet på grund af en blødning. Så det hele er bygget på fri fantasi og fortællinger fra dem, som var med. Her til aften har vi haft ”bål-hygge-orgie”. Der er blevet bagt snobrød, ristet pølser og skumfiduser, og selvfølgelig spist en masse is og slik.

Søndag den 15. juli 2007
Tiden flyver, pludselig er det søndag og vi mangler kun at pakke og rydde op. Afgangen endte lidt stressende, da buschaufføren gerne ville lidt før af sted, så det lykkedes bussen, at køre fra Lise. Heldigvis skulle Emils forældre mod Frederikssund, så Lise kunne støde til de andre på stationen der. 

Til trods for nogen regn og blæst har vi haft en kanon uge, dels fordi det er nogle rigtig gode medhjælpere jeg har med, men især fordi I unger er en helt fantastisk gruppe. Jeg glæder mig til at se jer igen til næste år på Dejbjerglund Efterskole.

Artiklen er skrevet af Tem Folmand og stammer fra BløderNyt nr. 3 2007.