Dagbog fra sommerlejr 2008

Ingen sommer uden en bløderlejr. Og ingen bløderlejr uden en dagbog. Her er lejrchef, Tem Folmands beretninger fra en uge i det vestjyske med masser af oplevelser for bløderbørn og barnlige sjæle. 

Fredag
Årets sommerlejr starter en dag før end normalt for Tina, mig og vores unger,. Vi er ankommet her til Dejbjerglund Efterskole fredag aften for at være godt forberedt til skolen bliver invaderet i morgen af 19 vilde men forventningsfulde bløderunger. 

Efter en kort rundtur og genopfriskning af skolen kan vi konstatere, at den er ligeså lækker (og lidt til) som for to år siden, da vi også var her.

Lørdag
Endelig kom den lørdag, jeg har set frem til i lang tid. Skolen stod klar til modtagelse, værelserne var fordelt, slikbutikken var kørt i stilling, og diverse legesager lå parat til brug. 

Kl. 14.30 trillede bussen ind på parkeringspladsen, og ud væltede de alle sammen, et år ældre og næsten tyve cm højere. Hurtigt blev der sagt go´dag og dav, hvorefter de fandt deres værelser og fik sig indrettet. 

Efter en kort briefing og lidt saft gik det ellers ud over stepperne igen med boldspil og klatrevæg. Men inden da blev medicinen afleveret til Susanne, og pengene sat sikkert i banken hos bank/slikmutter Tina. 

Her til aften hentede jeg 14-årige Hlynur, en bløder fra Island som skal være hos os hele ugen. De store drenge skal finde de engelske gloser frem, for han taler ikke dansk. 

Søndag
Morgenmaden blev i dag startet med fødselsdagssang, fordi Danny fylder syv år. Han blev begavet med et vægur og dvd´er. Senere på dagen var der store lagkager og endnu mere sang. Desværre for Danny blev syv ikke lige hans lykketal i dag. Sjældent har jeg set en dreng komme ud for så mange uheld på en dag.

På lørdag skal den store fodboldturnering stå, så i dag gik vi allerede i gang med at dele hold og sætte de første penselstrøg på fodboldbluserne. Alle var meget spændte på, hvem de kom på hold med, og hvordan deres bluser nu skulle se ud. Uanset hvad gik de meget op i det, da der først kom hul på bylden. 

Eftermiddagen er gået med udendørs aktiviteter i det gode vejr i form af blandt andet rundbold, kroket og beachvolley. Ild i bålet kom der også. Så var der spring- og klatreaberne, der ikke kunne få nok, så de har slået sig løs her til aften.

Mandag
Dagen har haft overskriften ’Naturdag’. Det er gået ud på, at vi har leget forskellige lege, så´en lidt på spejdermanér. Samtidig er lejrens sergent og rengøringsekspert trådt i karakter og har inspiceret værelserne. Det vil de gøre ugen igennem for at holde rodet nogenlunde nede. 

Her til aften er vi gået ned til shelterne og tændt godt op i bålet. Der blev også lavet en lille konkurrence om, hvem som kunne lave den flotteste kop kakao med flødeskum og banke søm i en træstamme. Snobrød blev der også brændt, øøh bagt. 

Lige nu ligger jeg trygt under min lune dyne, mens jeg sender en varm tanke, til de 11-12 unger og fire voksne, som blev ude og sov i det fri. Jeg håber de kan holde varmen.

Tirsdag
Det skulle have været den ”Den store stranddag”, men som så mange gange før, var vejrguderne desværre ikke med os. Allerede i går, da jeg så hvor det bar hen, blev bussen i stedet bestilt til at køre til Baboon City, som er et kæmpe forlystelseshus på 9.000 km2 med blandt andet radiobiler, rutsjebaner, spillemaskiner og meget meget mere. Så der var sjov for hver og en, specielt rodeotyren var et hit. Selvfølgelig gik der konkurrence i, hvem som sad længst. 

Jeg selv styrede storscenen med at gi´ et karaoke nummer, til alles jubel, tror jeg… Lidt efter røg strømmen i hele huset. Om det havde noget med min sang at gøre, eller om det var en bløder, som havde fingrene for langt fremme, skal jeg være usagt, men en hyggelig dag havde vi i hvert fald. 

Tilbage på skolen måtte vi desværre sige farvel til sygeplejerske Susanne og hendes lille søn Simon. Men vi forbliver heldigvis i trygge hænder, fordi vores alle sammens Lise er ankommet og bliver ugen ud. Dosti, som er en bløder fra Afghanistan, men bor i Danmark, kom sammen med Lise og bliver på lejren et par dage. 

Lige nu er mange af ungerne rigtig glade, fordi der er kommet et par piger fra den lokale gymnastikforening. Det betyder, at de må hoppe på trampolin. Reglerne er nemlig strammet meget op de sidste par år, så der skal være en kyndig person, når der hoppes trampolin, så det er dejligt, at de gider komme og hjælpe. De har samtidigt lovet at komme et par gange mere i løbet af ugen. 

Onsdag
Dagen startede med at male, da Lise fik den idé at lade ungerne lave et maleri til den nye afdeling på Riget. Det kom der en rigtig flot samling ud af, som snart kan nydes på den nuværende tomme væg. 

Som sædvanlig har det været en rigtig hyggelig dag, når forældrene har været på besøg. De kom i det aktive hjørne, da de blev kastet ud i en omgang rundbold og stratego. Jeg skal undlade at fortælle om, hvem af forældre som kunne ramme og gribe en bold, men alle morede sig. 

Danny, som lige var fyldt syv år, spurgte sødt Lise, om hendes forældre også kom på besøgsdagen, men det gjorde de ikke. Lidt synd var det for netop Danny, eller måske mere hans forældre. De havde taget turen helt fra København, men Danny var lidt træt i dag, så han sov halvdelen af tiden, de var her.

Sergenten og rengøringsdamen har også været i aktion i dag. De er indtil videre meget tilfredse med den orden, der er på værelserne. Springpigerne har også været her til aften, så alle kunne fyre det sidste krudt af, inden de hopper under dynen.

Torsdag
Bussen trillede ind på parkeringspladsen, lige som vi var blevet færdige med morgenmaden, stikkeriet og pakket en stor fed madpakke, fordi dagens udflugt gik til Givskud Løvepark. 

Parken er meget flot og dyrene har dejligt med plads at boltre sig på, og visse steder kan man komme helt tæt på dem. For eksempel fik Jonas sig en lille ny abeven, der var helt henne og spise af hans hånd, og Disse fik noget af et chok, da gorillaen Samson, pludselig bankede sin hånd mod ruden. 

Desværre, som så mange gange før, viste vejrguderne sig ikke fra deres pæne side, så mens vi spiste vores mad, begyndte det at vælte ned. Så dagens begivenhed inde hos løverne blev set bag våde ruder, og det er ikke optimalt.

Til aften har vi bare slappet af med slik, sodavand og en go´ film på storskærm.

Fredag
Sikke en dag. Der har bare været fart på lige fra vi stod op i morges. Hold 3 har været ude at forberede natløbet for de mindre, mens andre øvede de sidste replikker til aftenens optræden, så formiddagen gik meget hurtigt. 

Efter frokosten skulle seks hold ud at løbe et såkaldt GPS-løb. Det går ud på, at hvert hold har en GPS, som har nogle koordinater kodet ind, og så løber de efter, hvad GPSen viser for at finde de udlagte poster. Det gik rigtig godt, selvom de skulle lede på kirkegård, skov og marker. Senere på aftenen blev det, som havde den hurtigste tid, udråbt som vinderhold.

Senere på eftermiddagen kom springpigerne igen for sidste gang. Der blev hoppet og slået kolbøtter til den store guldmedalje, og til sidst takkede vi pigerne, fordi de gad ”passe på os” i løbet af ugen. Jeg tror nu også de havde fået sig et par fans af drengene, især var Mark henne og sige farvel et par gange. 

Traditionen tro har ungerne hver aften mødtes lidt før de skulle sove for at finde ud af, hvad de skulle optræde med her til aften. Igen i år var der ikke et øje tørt, da alle tre hold viste deres optræden. Hold 1 viste os en meget fantasifuld udgave af Klodshans, hold 2 kørte med klatten, da de viste os nogle meget grinagtige sketch, og hold 3 gav den hele armen, i en yders nyfortolkning af Rødhætte. 

Igen i år blev der skreget og hylet igennem mørket, da hold 3 hjalp til med at lave et natløb for hold 1 og 2, så vi har lige siddet og dulmet nerverne lidt med kage og varm kakao, før vi alle er gået til køjs efter en meget lang dag.

Lørdag
Sidste inspektion af værelserne blev pludselig råbt an af sergenten, så var det bare med at stå ret foran sin seng. Specielt et værelse med Niki, Jonas, Andreas og Alex havde skilt sig ud. De havde for eksempel vasket gulv tre gange på én dag, og i dag sang de for sergenten for at gøre ham i bedre humør. Senere på dagen var det netop dem, som løb af sted med sejren, så de blev de stolte vindere af Den Gyldne Børste. 

Efter frokosten var sandhedens time kommet – årets store Bløder Cup skulle sættes i gang. Der var bare lige det lille problem, at det væltede ned i lår-fede stråler. Men heldigvis er der en ret stor hal på skolen, så turneringen blev rykket indenfor. Men så blev kampene også spillet med bander, tidsur og musik, der bragede ud af højtalerne ved hver scoring. Alt dette blev styret med hård af Jonas, som ikke kunne spille med på grund af en blødning. 

Turneringen forløb – som altid – på meget fair vis. De er fantastisk gode til at passe på hinanden, dog havde nogle af de store svært ved ikke at tyre så meget. Da vi var nået halvvejs i de indledende runder, fik tilskuerne endnu mere at juble over, da tre labre cheerleaders indtog banen. Winie, Sandra og Cecilie fyrede den flot af til Nik & Jay. 

Resten af turneringen blev spillet færdig med et par meget spændende kampe, hvor nogle skulle afgøres på straffespark, så det var virkelig tæt. Men til sidst blev det Disses hold med Mikkel, Lukas, Emil og Hedin, som løb af med sejren. 
Som sædvanlig har vi hygget omkring bålet her den sidste aften. Der blev poppet popcorn, snobrød og pølser hen over bålet, og fadene var fyldt til kanten med slik, men hvor utrolig det så end lyder, så blev der ikke rørt særlig meget. Hmmm er der alligevel en slik-limit i de unger? Præmier er der også blevet delt ud, selvfølgelig til vinderholdet, men der var også præmier til alle de andre hold. Og så var der lige nogle, som havde fortjent en præmie for den bedste målmand, fairplay, fighter og topscore, så det var den rene gaveregn. 

Søndag
Så blev det endelig søndag … Nej, spøg til side, det er altid den mest kedelige dag på ugen. Selvom der har været tryk på hele tiden, og man er ved at være brugt, så ved jeg, at når bussen kører, bliver der sådan en tom fornemmelse. 

Men inden vi kom så langt, skulle der lige ryddes op på skolen, og alle skulle pakke deres sidste ting for at gøre sig klar til hjemrejsen. De sidste mobilnumre skulle lige udveksles, og kram blev delt ud i en let strøm, da bussen kørte ind på parkeringspladsen. 

I år ville Lise ikke blive glemt af bussen ligesom sidste år, så hun blev hentet af sin Hansemand. Nu er det så, at jeg står her med den tomme fornemmelse, men heldigvis kan jeg se tilbage på en fantastisk uge med en hel bunke af dejlige unger, og nogle rigtig gode medhjælpere. Jeg glæder mig til at se jer alle sammen på Sjælland til næste år. Tak for denne gang.

Artiklen er skrevet af Tem Folmand og stammer fra BløderNyt nr. 3 2008.