Sommerlejr 2006

Lejrchef Tem Folmands dagbog
 
Lørdag den 1.7.2006
Endnu en gang er bilen fyldt med tøj, medicin, legetøj og slik til boden. Vi er landet på årets sommerlejr på Dejbjerglund Efterskole, som ligger lige mellem Lem og Tarm. Skolens geografiske placering har vi grinet lidt af, men vi er kommet til et meget smukt sted på den vestjyske hede, godt ude på landet.
 
Her er alt, hvad man kan tænke sig. Trampoliner, klatrevæg, fodboldbaner, bordtennis og meget mere, så her bliver nok at udforske.
 
Klokken 14.00 kom bussen med alle børnene, og den ellers næsten tomme skole begyndte at summe af glade, forventningsfulde børn og teknorytmerne fra Eddies stereoanlæg. De fleste havde haft en rigtig lang rejse, så ’køkkenmutter’ havde lavet lidt frokost til os. Her fik jeg præsenteret de fire nye medhjælpere og den nye sygeplejerske, Susanne fra Skejby Sygehus.
 
Hvor er det dog skønt at se alle ungerne igen og også glædeligt at se et par nye ansigter, nemlig Noah og Lukas. De er allerede her til aften faldet godt i hak med de andre drenge.
 
Det meste af aftenen er gået med at hoppe i trampolin. Jeg kan allerede nu se, at vi bliver nødt til at have tidsbegrænsning på den, ellers vil der være nogle, som aldrig oplever resten af den flotte skole. Alle deres penge er sat i banken, og kiosken, som styres med ’hård hånd’ af Tina, er bestemt også blevet indviet, så sommerlejren er for alvor skudt i gang.
 
Søndag den 2.7.2006
Solen har skinnet hele dagen fra en skyfri himmel, så det var lige et vejr at afvikle vores Bløder-OL i. Lidt over middag gik legene i gang med stor entusiasme på alle fem hold i samtlige discipliner. Men sjovest så det nu ud, da de skulle spise en is gennem et par nylonstrømper. Det er ikke helt så nemt, som det lyder, og slet ikke når der er chokolade på, men Noah vidste bestemt, hvordan det skulle gøres. Han var en hel vildmand, når han først gik i gang. Med tæt margen blev der fundet en vinder og uddelt OL-diplom til alle. Resten af dagen gik med afslapning i det gode vejr, og nå ja, så var der lige dem, der ikke kunne få nok af at hoppe i trampolin.
 
Mandag den 3.7.2006
Hele dagen har stået i Legolands tegn. Det var et rigtig sjovt sted for både små og store. Det måtte de store da også erkende, til trods for at de var noget skeptiske fra start ved så´en at være i et ’babyland’ en hel dag.
 
Til aften har Hold 1 prøvet kræfter med klatrevægen.Vi er så heldige at ’Disse’ – en af de nye medhjælpere – har det certifikat, der skal til, for at ungerne overhovedet må klatre på den. Det var fantastisk at se, hvordan de bare gik til den, også selvom de aldrig havde prøvet det før. Op til loftet strøg de i løbet af ingen tid, så selv den mest afslappede mor ville blive nervøs, hvis hun kikkede på.
 
Tirsdag den 4.7.2006
Varmegraderne ville ingen ende tage i dag, så vi fik fat i en bus tog af sted til stranden. ”De sorte bakker” hed området, trods der ikke var nogen bakker, men en helvedes masse sten, så det var ikke så nemt at lege ude i vandet. De fleste fra Hold 3 søgte ret hurtigt ly i skyggen, da det blev for varmt for dem. Jeg skal ikke udelukke, at det måske havde noget at gøre med de lange hængerøvsbukser og hættebluser, de havde på.
 
Dejbjerg gymnastikforening er kendt for at udvikle dygtige gymnaster, så vi var heldige at have besøg af tre ’springfyre’, som lavede lidt opvisning for os, men vigtigst af alt viste ungerne, hvordan man sikkert slår en kolbøtte på trampolinen. En fast gruppe har gjort det til en tradition at spille beach volleyball om aftenen, og denne aften var ingen undtagelse.
 
Onsdag den 5.7.2006
Det er altid hyggeligt, når der er besøgsdag. Måske synes ungerne, det var specielt sjovt i dag, fordi det var de voksne, som underholdt. Fædrene spillede gekko-fodbold mod lederne. Gekko-fodbold går ud på, at man får et par plastikkrus med hul i bunden for øjnene, hvilket gør det utroligt svært at se hvor bold, medspiller og modspiller er – det er yderst morsomt for tilskuerne. Dog var det ikke sværere at spille, end at de gamle forældre ’bankede’ de unge ledere.
 
Resten af aftenen er gået med at ’golfe den’ ude på græsplænen, samt klatrevæg for de store drenge, der var ligeså ’spider-agtige’ som de små. Det var jo desværre også i dag, vi måtte sige farvel til sygeplejerske Susanne, som har været helt fantastisk, men heldigvis blev hun afløst af en ligeså topkvalificeret, nemlig Lise.
 
Torsdag den 6.7.2006
I dag har vi været på en rigtig lækker strand i Søndervig. Stranden var dejligt bred til diverse boldspil, og der var masser af plads i vandkanten til at lave et sandslot, som det pudsigt nok var de fleste fra Hold 3, der gik i gang med. Plastikskovle og spande blev flittigt brugt. Temperaturen lå igen i dag mellem 25 og 30 grader, så det store brusende hav blev forståeligt nok også benyttet i stor stil.
 
Tænk at lejrens kommentar skulle komme i dag og så oven i købet fra en af lederne, nemlig Line. Da vi kom til stranden, sagde hun: 
– NEJ, hvad laver de store cementblokke her på stranden?
 
Vi andre undrede os over hvilken planet, hun lige var landet fra. Det var selvfølgelig tyskernes bunkere fra 2.Verdenskrig, hun mente.
 
Efter vi havde ’kogt’ et par timer, skulle vi videre til en sø, hvor vi skulle prøve at fange vores aftensmad med fiskestang. Kaotisk er det ord, der bedst beskriver situationen, da vi nåede søen og skulle i gang med at fiske. Det var de færreste af ungerne, og slet ingen af de voksne, som havde prøvet det før, så vi havde måske overvurderet vores evner en smule. Den mest erfarne og hurtigst ude med snøren var Hedin, men han startede med at fange sig selv ved første kast, så det lovede virkeligt godt. Nå, men krogene kom da i vandet, og de fleste synes da også, det var vældig hyggeligt, da der først var faldet lidt ro over det. MEN HVOR VAR FISKENE??? Den eneste fisk, vi fangede, blev fanget med net, for den var allerede død … Heldigvis havde vi fået noget mad med af køkkenmutter, som vi kunne grille på engansgrillene.
 
Så skulle man tro, vi havde været aktive nok for i dag, men der var et nøje tilrettelagt natløb for Hold 2, som stort set var arrangeret af Hold 3. Det var med kidnapning, skrig og skrål til et godt stykke ud på natten.
 
Fredag den 7.7.2006
Sommeren står på VM i fodbold – så var det jo meget nærliggende at lave et Bløder-VM. Det er det meste af dagen gået med. Ungerne blev delt op i fire hold med en voksen på hver. De fik alle en T-shirt og noget maling, og hvert hold skulle finde på et holdnavn og selv designe deres kamptrøje.
 
Det kom der fire gode fantasifulde hold ud af: AC Hæmofilia, De farlige sprøjter, Advate og Tosserne United. Der blev lagt taktik, trænet og varmet op før kampstart, så da første startfløjt lød fra dommer Patrick, var alle mere end parate. Alle hold fik spillet mod hinanden, hvorefter to hold mødtes i en nervepirrende finale, der endte ud i straffesparkskonkurrence. Afgørelsen faldt først efter redaktionens deadline, så det må forblive i det uvisse.
 
Efter der var blevet vist en film for hver gruppe på storskærm, var det Hold 1’s tur til at komme på natløb. Også her blev det til en del forskrækkelser, som nok det meste af Dejbjerg og omegn blev vækket af. Det hele sluttede med at grave efter en skat i sandet på volleyballbanen. Med lidt hjælp blev skatten fundet, og der kunne høstes endnu mere slik til samlingen.
 
Lørdag den 8.7.2006
I løbet af ugen har hvert hold haft samling inden sengetid. De skulle i fællesskab finde på et eller andet, de ville optræde med foran alle de andre her til aften, og det gjorde de så sandelig med kæmpe succes.
 
Hold 1 viste os på meget humoristisk vis, hvordan der kan være forskel på børn, når den ene er god, og den anden er dårlig til noget, for eksempel til at spille fodbold eller at sjippe. Det hele endte med, at publikum blev sprøjtet til med vand.
 
Hold 2 opførte et meget ’professionelt’ teaterstykke med Jonas i hovedrollen. Han kan helt sikkert se frem til en stor skuespillerkarriere, hvis han vælger at gå den vej. Hold 3 tog fusen på os alle og kom ud én efter én som damer. De var i gang med at afvikle en skønhedskonkurrence. Tøserne kom fra hvert deres land og var meget ’flotte’, så det var svært at finde en vinder, hvilket var overladt til publikum. Efter håndstælling af konferencier Elvis, alias Patrick, blev vinderen fundet, og ’hun’ lovede fred på jorden.
 
Skolen har en helt fantastisk bålplads omkranset af hyggelige ’schelters’. Den brugte vi i aften til vores lille afslutningsfest med masser af guf og snobrød. Samtidig blev Martin fejret, da han havde 10 års jubilæum, og Lise blev fejret for at holde os ud de sidste 20 år.
 
Søndag den 9.7.2006
Øv, øv, øv. I dag skal vi hjem. Så der har stået pakning og oprydning på skemaet. Børnene har tidligere på ugen fået udleveret et kamera, så nogle brugte den sidste tid på at få skudt resten af filmen af, så de kunne være med i konkurrencen om det bedste billede. Bussen havde glemt, at den skulle hente os, så der var lige en lille forsinkelse, men den blev indhentet, og alle nåede Århus til tiden.
 
Nu står man så her med den samme tomme følelse som efter alle de andre år. Ingen summen i ørerne, og ingen som spørger, om de må hoppe på trampolin, eller om kiosken snart åbner. Jeg savner allerede den gode stemning på lejren.
 
Artiklen stammer fra BløderNyt, september 2006