Sommerlejr 2014

Lørdag den 28. juni drog 14 forventningsfulde bløderbørn til Fyn for at deltage i den 36. bløderlejr. Foran dem ventede en uge med et spændende program, der blandt andet bød på det traditionsrige Blødermix, snobrødsbagning, Legoland og Stikkeskole. 

Af børnepasser Jens Damsgaard Christensen

På den sidste lørdag i juni måned drog 14 bløderbørn, 4 medhjælpere og 2 sygeplejersker mod Strib Idrætsefterskole på Fyn til en både sjov, spændende og udfordrende uge med Danmarks Bløderforening. På skolen ventede lejrchefen Tem og hans kone Tina spændt på at byde os alle sammen velkommen med åbne arme. Blandt de 14 bløderbørn kunne der ses tre nye ansigter – Carl, Jacob og ikke mindst Tomas fra det kolde nord (Island).

Lørdag den 28. juni
Efter en lang rejse med tog og bus ankom vi alle til efterskolen om eftermiddagen. For mange var det et glædeligt gensyn med venner, og for nogen var det en helt ny oplevelse. Da alle havde fundet sig til rette på deres værelser bød lejrchef Tem, der selv har blødersygdom, velkommen i spisesalen, hvor relevante informationer blev serveret samtidig med lækre pulled pork-burgere. Efter de praktiske oplysninger var der start på Blødermix, som er en konkurrence mellem to ligeligt fordelte hold på tværs af alder.

Første udfordring i Blødermix var at få malet sin helt egen personlige trøje til holdkonkurrencen. (Nogle blev vidst MEGET udfordret på de kreative evner!) Resten af aftenen stod bl.a. på VM på storskærm, løbetur, strandbadning (stranden var 200 meter væk), og så blev skolens store idrætshal også indviet med badminton, bordtennis, basket og fodbold. Dagen sluttede dejligt af med vaniljeis med jordbær – mmmmmhhhh!

Søndag den 29. juni
Ved morgenmaden, som var kl. 8.30 hver dag, kunne vi i dag fejre Carls 7 års fødselsdag med manér. Efter morgenmåltidet var der som vanligt godt gang i Stikkeskolen, hvor vi i år havde hele to dygtige hæmofilisygeplejersker til at hjælpe bløderbørnene med at tage deres medicin og lære at stikke sig selv – ugen igennem vil de største successer komme derfra.

Vi er i år glade for, at sygeplejerske Maj fra Rigshospitalet er kommet med. Hun og sygeplejersken Susanne fra Skejby, vil skiftevis være på lejren i løbet af ugen. Her i starten af ugen er de her dog begge, og de er allerede godt i gang med at lære bløderbørnene, hvordan de skal stikke sig selv, og i det hele taget tale med dem om, hvordan man lever med sin blødersygdom.

Stikkeskolen finder sted hver formiddag med en blanding af børn, som er vant til at stikke sig selv og børn, som er mere uerfarne. Det er et vigtigt formål med Stikkeskolen, at de nye kan blive inspirerede og finde mod til at stikke sig selv af de mere erfarne børn. Det er guld værd, at bløderbørnene lærer det, så de bliver mere selvstændige og kan lave ting, uden deres forældre behøver at være med dem. Et af hovedformålene med bløderlejren er derfor, at der både er tid og rum til, at børnene kan opbygge selvtillid og blive mere fortrolige med deres sygdom og medicinering under trygge og professionelle rammer.

Efter Stikkeskolen blev den første konkurrence i Blødermix afholdt i form af en disc golf konkurrence (frisbee golf). I en tæt og dramatisk disc golf kamp vandt hold 1 Kanylebanden mod hold 2 Girl Power. Henrik, der selv har blødersygdom og er fra Bløderforeningens bestyrelse, stod på fornemste vis for konkurrencen, mens vi også havde besøg af den dygtige tryllekunstner Jesper, der brillerede med korttricks og endda også hypnose af nogle af de voksne. Børnene så på mens børnepasseren Christian blev hypnotiseret, så hans hånd pludselig var limet fast til hans fod og ikke kunne fjernes igen, før hypnosen var ovre. Børnene var med i et tankeeksperiment, hvor tryllekunstneren ved tankens kraft kunne gætte børnenes kort.

Mandag den 30. juni
Denne morgen havde en anden bløder fødselsdag. Jacobs 7 års fødselsdag blev fejret på samme fornemme måde som Carls dagen forinden – med sang og flag og gaver. Carl og Jacob snakkede om, hvorvidt de helst ville være blødere og være med på bløderlejren, eller ikke være blødere og ikke være med på bløderlejren. Der var ingen tvivl hos drengene, som hurtigt blev enige om, at ingen af dem ville undvære bløderlejren! Efter morgenmaden gik turen til bådhavnen i Strib, hvorfra vi sejlede ud i Lillebælt. På båden stod den på hygge og lækre madpakker i det gode vejr, samt fiskeri i særklasse. I alt blev fem fisk fanget: Tre af Girl Power og to af Kanylebanden, hvilket gav et point til Girl Power i Blødermix. Efter en berigende sejltur og en frisk gåtur hjem til efterskolen, stod aftenen på sportslig hygge i hallen og hygge i krogene. Det gode vejr fortsatte hen på aftenen, så en kroketbane blev stillet op. Alle sov godt efter en god omgang havluft og højt energiforbrug.

Tirsdag den 1. juli
Efter morgenmaden var der sideløbende med stikketræning i Stikkeskolen en god omgang fysioterapi-øvelser med børnepasseren Ida, der snart er uddannet fysioterapeut. Det er meget vigtigt, at børnene lærer deres krop at kende og holder deres muskler i gang. Det kan give færre blødninger og skåne leddene, når muskulaturen opbygges og styrkes. Derfor er fysisk aktivitet sammen med Stikkeskolen vigtige dele af bløderlejren, som skal lære de unge at passe på sig selv.

Derefter var der forberedelse af fredagens underholdning, hvor en masse talent skulle vise sig at blive udfoldet. Efter de geniale ideer var blevet fældet ned på papir, blev tredje omgang af Blødermix afviklet. Der blev her bl.a. dystet i kuglestød, kroket, slukket lys med vandpistoler og at smadre balloner med hjemmelavede stjernekastere. Dagens grin var, da tre fra hvert hold skulle flytte ting fra mund til mund, bl.a. i form af en flødebolle, en sur sok og en fisk. Men hold da op, hvor var begge hold seje! I en intens og seværdig fight trak Girl Power til sidst det længste strå og fik et hårdt tiltrængt point.

Om aftenen blev der vist VM på storskærm, hvor Argentina slog Schweiz til manges store skuffelse. Næsten alle så med, og under kampen blev der nydt et stort sukkerindtag. Bløderne gjorde virkelig deres bedste for at tømme Tinas kiosk!

Onsdag den 2. juli
FORÆLDREDAG!
Vi sov længe og spiste først morgenmad kl. 9, da der skulle have været natløb dagen før for de store. Den måtte desværre aflyses, da Tem klokken meget sent om natten måtte en tur på skadestuen med Tomas, som havde slået sin ankel, for at være sikker på, at den var okay. Det var den heldigvis!

Efter morgenmaden stod den på oprydning, inden forældrene kom. Det skulle jo helst se ud som om, vi havde det rent i det mindste!  Da forældrene så småt dukkede op var der en god omgang kaffe og kage, og derefter blev der dystet i levende Stratego. Et overbevisende Kanylebanden-hold hev på fortjent vis en sejr hjem i Blødermix, hvorfor det nu stod lige mellem de to jævnbyrdige hold. Efter løberiet på den store græsplæne med Lillebæltsbroen i baggrunden, faldt der lidt ro på – dog skulle nogle forældre give den gas med badminton, mens andre fik sig en hyggesnak imellem.

Dejligt, at der kom nogle nye blødere på besøg, som var nysgerrige på, hvad bløderlejren egentlig var for noget. Vi glæder os bl.a. til at byde velkommen til Frederik, der efter at have snuset til bløderlejren på besøgsdagen, meldte sig helt klar til at deltage til næste år. Vi havde også besøg af Nicki, en dejlig ”gammel” kending fra tidligere år.

Om aftenen fandt endnu en konkurrence i Blødermix sted, hvor Girl Power besejrede Kanylebanden i bombebold i en hæsblæsende dyst. Nogen blev så varme af dysten, at de bare måtte ned og aftenbade – koldt og friskt for nogen, mens andre lunede sig udmærket ved bare at kigge på.

Torsdag den 3. juli 
Klokken 10.30 var der afgang til Legoland, hvor alle og enhver medbragte både godt humør og en bid brød til turen. Vi tilbragte omkring fem timer i den flotte forlystelsespark, hvor enhver afkrog af parken blev undersøgt, og de fleste af forlystelserne skulle prøves. Alle fik en lækker is efter eget valg, og der var stor glæde blandt både store og små blødere. Det var en rigtig god ryste-sammen-tur!

Da vi havde vendt snuden hjemad og fået fyldt de tomme maver på ny, var der filmaften, hvor de små (og store) så Antboy, mens de store så Paranormal Activity. Efter filmene sov (næsten) alle tungt og godt til næste morgen.

Fredag den 4. juli
Fra morgenens start skulle det sidste til aftenens underholdning forberedes, og nogle skulle også have medicin. Derefter stod den på fodbold, hvor Girl Power vandt 9-5 mod Kanylebanden i et medrivende opgør for fodboldfeinschmeckere. Girl Power var blevet et sultent mandskab, og tiltvang sig endnu en sejr i Blødermix i en badmintonkamp, man sent vil glemme.

På denne sidste aften på Bløderlejren 2014 var der underholdning, hvor man bl.a. kunne opleve Emil med den legendariske ”Burn-sang”, Tomas med den islandske nationalsang og ballonoppustning Det hele til stor glæde for de øvrige tilskuere.

Efter underholdningen blev den samlede vinder af Blødermix kåret. Det blev Girl Power, der vandt over de ellers hårdt kæmpende Kanylebanden.

Desværre var der også nogen, vi skulle sige farvel til i år: Lukas, Kasper og Sandra, der alle falder for 18-års aldersgrænsen inden næste års bløderlejr. Traditionen tro havde lejrchefen Tem lavet en billedkavalkade til stor fornøjelse for alle. Det er svært at forestille sig de store unger som små 7-årige pus.

Derefter drog vi alle ned til bålpladsen, hvor der blev lavet både snobrød og skumfiduser over åben ild, samtidig med der blev guffet slik og fortalt indbydes højdepunkter fra ugens løb. For de små blødere sluttede aftenen her. De store skulle senere drage ud på et natteløb, hvor de helt uvidende og desorienterede skulle igennem forskellige, og til tider skræmmende, poster. De store blødere virkede her ikke så store mere, selvom nogen prøvede at virke mere seje.

Lørdag den 5. juli
Hjemrejsedag! En flok trætte blødere kan se tilbage på en sjov og spændende uge, hvor det for nogen var første gang de var med, mens vi som bekendt, desværre måtte sige farvel andre. Der var mange triste miner blandt børnene, fordi de nu skulle drage hjem, men samtidig var mange også spændte på at komme ud og nyde sommeren og kunne se frem til Bløderlejr 2015.

Som medhjælper har jeg haft en fantastisk uge med alle i dejlige unger. Jeg glæder mig allerede til næste års bløderlejr – og det håber jeg også, at du gør. Vi ses! :-)