Gør dét, du synes føles rart

For år tilbage var Peter så præget af sin blødersygdom, at han næsten ikke kunne komme ud af lejligheden og slet ikke være fysisk aktiv. I dag er styrketræning og en daglig dukkert i Øresund en vigtig del af Peters liv.

Peter er 67 år og har von Willebrands type 3 (svær grad). Hans blødersygdom har præget hans liv meget, og han gik med stok i mange år. Da det var allerværst for år tilbage, sad han stort set fast i sin lejlighed. Men så kom faktormedicinen og med den en ny tilværelse. I dag har han to nye knæ og drømmer om en dag også at få en ankelprotese.

”Jeg har det godt – faktisk har jeg ikke haft det bedre, siden min tidlige barndom. Det skyldes faktormedicinen og mine nye knæ, men også min fysiske træning”, fortæller han.

Gavnligt for både krop og sjæl
”Jeg har aldrig været særligt plaget af smerter. Mit største problem er, at jeg er så hæmmet i min bevægelighed. Det gør godt at holde leddene i gang og bøje og strække dem så meget, som jeg nu kan og tør. Jeg bliver i godt humør af det, og det motiverer mig til at blive ved”, fortæller Peter og fortsætter:

”Jeg er sikker på, at motionen er medvirkende årsag til, at jeg ikke har haft en blødning i flere år. Det bliver kun til småtterier.”

Grødis ingen hindring
Peter styrketræner og træner bevægeligheden af sine led på maskiner, han har stående hjemme. Og så blev han vinterbader i 2010.

”Folk spørger altid, om jeg ikke skal tage mig frygteligt sammen, inden jeg hopper i Øresund, men det er der slet ikke tale om. Det er jo bare helt fantastisk! Jeg kommer der hver dag, og det har jeg tænkt mig at gøre året rundt. Jeg har haft en fin start denne vinter, det må man sige. Hul i isen, drivende isflager og grødis – jeg har været nede i det hele!”

Lyt til din krop
Spurgt til, hvilke råd han gerne vil give andre ældre med blødersygdom, svarer Peter:

”Lyt til din krop. Det handler om at finde noget motion, du synes føles rart. Jeg tror på, at de bevægelser og den motion jeg har lyst til, også er det, der er godt for mig.”