''Man skal holde ud''

Jo mere han har trænet, desto færre blødninger har han haft. 36-årige Jesper er bløder i svær grad, men er nogle gange kommet helt i tvivl, om han overhovedet er bløder længere, når han har været i rigtig god form. Han har tidligere cyklet en kopi af Tour de France-ruten, men efter en mislykket ankeloperation måtte han i en årrække opgive at træne. Nu er han kommet i form igen og opfordrer andre blødere til at stå igennem sliddet fra dårlig til god form – for det lønner sig i form af færre blødninger. 

Jesper har altid været bidt af sport. Som barn og ung svømmede han konkurrencesvømning og deltog blandt andet i Danmarksmesterskaberne i langdistancesvømning. Socialt betød sporten meget for ham. Den var også hans billet til en stor del af verden, når han rejste til internationale mesterskaber og turneringer.
 
Ingen profylakse
Selve sportsgrenen svømning havde han og hans forældre valgt, fordi den var skånsom mod led og ikke gav blødninger. Ikke fordi forældrene var pylrede, men Jesper voksede op før effektiv  profylaksebehandlingen, så ikke alle sportsgrene var mulige valg. Han havde også allerede på det tidspunkt problemer med sine ankler. Cykling var for eksempel slet ikke på tale på grund af fare for styrt og blødninger.
 
Cykling – og ‘Tour de France’
Da han i tyverne lagde konkurrencesvømningen bag sig, fik han lyst til at kaste sig over cykling på amatørplan. Uden konkurrenceelementet var han ikke så nervøs for voldsomme styrt og medfølgende blødninger, og så havde han en kammerat, der cyklede og gav ham lyst til det. Men det var ikke nemt i starten på grund af hans dårlige ankler.
 
– Jeg var i tvivl, om jeg overhovedet kunne komme til at dyrke sport igen, da jeg begyndte at cykle. I starten gjorde det ret ondt, men efterhånden som jeg kom i bedre form og fik styrket musklerne, så kunne det lade sig gøre, og så tænkte jeg: “hva’ fa’en, så kan jeg også cykle Frankrig rundt”. Og det gjorde jeg så, fortæller Jesper.
 
Han og kammeraten lavede deres egen kopi af Tour de France og gennemførte med afslutning op ad Champ Elysee. Den tur kom til at betyde rigtigt meget for ham, netop fordi han beviste over for sig selv, at det ikke var slut med sport for hans vedkommende.
 
Operation og stilstand
Men tanken om at det var slut med sport skulle komme tilbage. For fem år siden valgte Jesper at få stivgjort sine dårlige ankler. Men operationen mislykkedes og skulle gøres om, så han kom til at gå næsten et halvt år med krykker. Det betød, at han fik dårlige albuer. I flere år derefter kom han ikke til at dyrke sport, for hver gang han prøvede – om det så var cykling, svømning eller noget andet – fik han blødninger i albuen. Den lange tid uden sport havde stor indvirkning på hans medicinforbrug. Som aktiv sportsudøver fik han meget sjældent spontane blødninger. Men det begyndte han at få, da han blev tvunget til at holde sig fra sporten.
 
– Jeg har aldrig taget så meget medicin. Jeg tog faktisk hver uge, hvilket er meget for mig. Jeg havde hele tiden blødninger, og jeg tog og tog og tog medicin, fortæller Jesper.

Sport igen
For et år siden tog Jesper en ny beslutning, for han VILLE dyrke sport igen. Han begyndte at tage faktor forebyggende, hver gang han skulle dyrke sport. Det havde han aldrig gjort før, heller ikke i sin tid som konkurrencesvømmer eller ‘Tour de France’-rytter.
 
– Det har betydet, at jeg nu inden for det sidste halve år er begyndt at træne, som jeg gjorde for 10 år siden. Uden at tage medicin, fortæller Jesper.
 
Hans krop skulle simpelthen over et vist punkt med styrkede muskler og bedre kondition, for at han holdt op med at få blødninger af motionen og derved kunne stoppe med den forebyggende medicinering. Han får dertil langt færre spontane blødninger, der ikke er relateret til træning, hvilket han også mener skyldes den bedre fysiske form.
 
– For mig er god motion – og her mener jeg ikke bare at gå en rask tur – direkte foreneligt med, at man får færre blødninger. For mig har det været beviseligt, at hver gang jeg er holdt op, får jeg blødninger, og hver gang jeg dyrker hård motion, tager jeg ikke medicin, beretter han.
 
Næste mål
Lige for tiden cykler Jesper 50 km to gange om ugen, hvilket ifølge ham ikke er så meget, men nok til, at han kan holde sig i form. Hans næste mål er til sommer at cykle La Marmotte, som er et efter-løb til Tour de France for cykelentusiaster. Løbet byder på 175 km igennem alle de berømte bjerge i Alperne. Jesper er ikke selv i tvivl om, hvorfor han vil cykle turen.
 
– Det er for at bevise over for mig selv, at hvis man træner, så får man færre blødninger og kan de her ting. Det skal ses i lyset af, at jeg havde opgivet det hele, siger han.
 
Opfordring til andre blødere
Jesper ser gerne, at andre blødere kan få glæde af hans erfaringer. Hans bedste råd er, at man skal holde ud – og holde sig i form.
 
– Det, der er sværest ved det at være bløder og motion, er, at man skal holde sig i form. I det øjeblik du ryger ud af form og skal starte op igen, så kan kroppen ikke følge med, og så kommer alle blødningerne. Du skal ligesom over det punkt, og så skal du holde formen, fortæller han og fortsætter:
 
– Det er måske derfor mange blødere, som ikke er vant til at træne, giver op og siger: “det er for hårdt, jeg får for mange blødninger, det er ikke sundt for mig.” Men det er fordi, det er det sværeste punkt, når du går fra dårlig form til rimelig form. Der kommer alle blødningerne. Men der er det, at man skal holde ud. For belønningen er netop, at du får færre blødninger og bruger mindre medicin efter det, slutter Jesper.
 
Artiklen stammer fra BløderNyt, marts 2006.
Skrevet af Lærke Gade Petersen