''Sommerfuglen''

Det kan være noget af en udfordring at skulle stikke sig selv, når man er barn. Og det er også en udfordring for forældrene at give faktor i venerne frem for port a cath’en. På Børnehæmofilicenter Vest har sygeplejerskerne Lone Lyrum og Susanne Sørensen taget initiativ til en stikkegruppe for bløderbørn og deres forældre. Stikkegruppen hedder Sommerfuglen og henvender sig til børn fra cirka 8 år.

Den første stikkegruppe foregik midt i marts måned 2006. Der var lagt op til en hyggelig eftermiddag med cola, slik og chips. Til at komme og fortælle om – og vise – hvordan det er at tage medicinen, havde vi indbudt Eddie på 13 år og hans mor Lotta. Eddie har været vant til at få sin medicin i venerne fra han var helt lille. Inden Eddie selv lærte at tage sin medicin, gav hans mor ham den. Eddie har aldrig haft en port a cath.

I stikkegruppen deltog Magnus på 7 år og Christoffer på 10 år og deres forældre. Både Magnus og Christoffer har en port a cath, som de er vant til at få deres medicin i.

Eddie ’stak for’
Vi startede eftermiddagen med en kort præsentation af, hvad hæmofili er, hvordan faktormedicinen virker i kroppen, og hvordan faktormedicinen bør gives i venerne. Dernæst lagde Eddie ud med at tage sin medicin. Han var rigtig god til at vise de andre, hvordan det skal gøres, og både Magnus og Christoffer så til med stor interesse. At se Eddie tage sin medicin afmystificerede også nogle af de forestillinger, som forældrene til Magnus og Christoffer havde gået rundt med og gav mod på at forsøge at stikke hinanden.

Gummiarm og rigtige vener Inden forældrene prøvede at stikke hinanden kunne de øve sig på en gummiarm med vener, som vi havde lånt til dagens ’stikkeri’. En arm som også var god for Christoffer og Magnus at øve sig på.

Efter en del stik i gummiarmen var alle forældre parate til at stikke hinanden. Så alle rullede ærmerne op, fik gang i staseslangerne og sommerfuglene og prøvede under vejledning fra sygeplejerskerne at stikke hinanden. Heller ikke sygeplejerskerne gik fri.

Mens de voksne øvede sig på hinanden, øvede Magnus og Christoffer sig i at stikke i gummiarmen. Det blev de helt skrappe til til sidst, og det endte da også med, at armen løb helt tør for ”blod”.

Ikke værre end port a cath
Da eftermiddagen var ved at være omme, havde Magnus fået så meget mod på at prøve at få sin medicin i venerne, at han gav Lone lov til at give ham medicinen. Magnus klarede det rigtigt flot og syntes ikke, det gjorde mere ondt end at blive stukket i port a cath’en.

Dagen blev sluttet af med en stor tak til Eddie og hans mor, fordi de ville komme og fortælle om deres erfaringer med hæmofili. Desuden fik Magnus og Christoffer et diplom for deltagelse i Sommerfuglen. Alt i alt var den første stikkegruppen en stor succes. Planen er, at vi løbende, og når behovet er der, arrangerer nye stikkegrupper.

Artiklen stammer fra BløderNyt, september 2006.
Skrevet af Lone Lyrum og Susanne Sørensen, sygeplejersker på Børnehæmofilicenter Vest, Skejby Sygehus.