Komplikationer og råd

Hvis der opstår komplikationer ved port-a-cath, er det oftest i form af en infektion. I mange tilfælde skyldes infektionerne bakterier fra barnets egen krop som for eksempel stafylokokker eller streptokokker. De kan give vidt forskellige symptomer og tilstande, men det generelle råd er, at man kontakter en læge, hvis barnet får uforklarlig feber, eller der opstår hævelser, rødme eller smerter omkring port-a-cath’et.
 
Blandt de øvrige komplikationer kan være, at kateteret tilstopper, at spidsen i den indvendige slange flytter sig eller knækker, at der opstår blødninger omkring kateteret, eller at det glider ud (gælder dog kun for katetre med udvendig slange).
 
For at undgå tilstopning og mindske risikoen for infektion skylles kateteret med saltvand og i nogle tilfælde også med det blodfortyndende heparin. Desuden anbefales det, at man anvender sterilt underlag og handsker, når der indgives faktor. Samtidig oplæres forældrene i, hvordan de skal rengøre og afspritte systemet.
 
Skejby Sygehus har udgivet patientinformation om centrale venekatetre, men det er mest rettet mod familier med kræftbørn. Derudover har blandt andet Vejle Sygehus udgivet en folder om port-a-cath.
 
Artiklen stammer fra BløderNyt, marts 2005.
Skrevet af Anne Birkelund.