Gravid med ITP

25-årige Charlotte er gravid med sit første barn. Hun har ITP, hvilket har betydning for hendes graviditetsforløb. Ligesom graviditeten har betydning for hendes ITP – hendes blodpladetal er nemlig blevet bedre under graviditeten. Hun fortæller her om sine oplevelser med graviditeten og sygdommen. 

Jeg fik konstateret ITP sommeren 2009. Mine blodplader var omkring de 20, da de var på det laveste. Jeg har været i en Predinosolon behandling, som desværre havde den indvirkning på mig, at jeg blev depressiv. Men til trods for dette virkede behandlingen på mig og har sørget for, at mine plader har været stabile siden.

Da min mand Kristian og jeg havde en snak om vores ønske om at få børn sammen, besluttede vi, at det ville være en god idé at have hæmatologisk dagsafsnit i Holstebro med på ideen. Vi stoppede med p-piller i maj 2010 og brugte i stedet anden beskyttelse frem til efteråret. Vi ville undersøge, om mine blodplader blev påvirket af ikke længere at få p-piller – men det gjorde de heldigvis ikke, og vi fik derfor grønt lys til at forsøge at blive gravide.

I februar 2011 lykkedes Projekt Baby, og vi venter os nu en lille pige i midten af november. Det viste sig ret hurtigt, at mine plader blev positivt påvirket af min graviditet. Predinosolon-behandlingen før graviditeten fik mine plader til at ligge stabilt på ca. 100, men efter jeg er blevet gravid ligger de på omkring 150. Jeg går til kontrol hver 4. uge for at holde øje med, at de ikke falder pludseligt.

Bekymringer og spekulationer
Med hensyn til fødslen har jeg gjort mig nogle overvejelser om, hvad der vil ske, hvis jeg har lave blodplader. Jeg kan ikke tåle at få Predinosolon, da jeg bliver depressiv, så der skal i så fald en anden behandling til.

Jeg har også tænkt meget på, hvordan det vil påvirke den lille, når hun kommer ud. Men det beroliger mig, at det ikke er en arvelig sygdom, som jeg kan give videre til hende.

En anden ting, som har fyldt meget i mine tanker, er, at jeg ikke må føde i Holstebro, men skal føde i Skejby. Da jeg er bosat i Lemvig, betyder det en køretur på omkring to timer.

Udover at jeg har ITP, har jeg under min graviditet fået graviditetssukkersyge, som der derfor også skal holdes øje med. Derudover har den lille for store nyrebækkener, som kan betyde, at jeg bliver igangsat før tid. Som en lille ekstra ting har jeg også fået bækkenløsning. Herhjemme kommer én ting åbenbart ikke alene.

Jeg har været meget bekymret for, at de ville have, jeg skulle have planlagt kejsersnit, da jeg meget gerne vil føde normalt. Samtidig tænker jeg meget over, om jeg vil miste for meget blod under fødslen, og hvad det vil kunne betyde for forløbet.

De positive sider
Midt i alle spekulationerne og bekymringerne har det været rart at være tilknyttet et fødselssted som Skejby, fordi de har erfaring med andre med sygdommen. Jeg har også haft et godt forløb med min læge og kontaktsygeplejerske i Holstebro, som har fulgt mig meget tæt. Det var dem, der sendte henvisningen til Skejby, fordi de mente, at jeg skulle være i de bedste hænder.

Under min graviditet er jeg kommet til den erkendelse, at ingen spørgsmål er dumme. Det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Lægerne mener, jeg skal betragte min graviditet som værende normal, og det forsøger jeg at gøre.

Oktober 2011.
 
Charlotte har også skrevet en beretning om fødslen - læs den her »