ITP og fødsel

Charlotte havde mange spekulationer omkring sin fødsel. Hun var bl.a. bekymret for at skulle føde ved kejsersnit, om hun ville miste for meget blod under fødslen og om hendes barn ville være påvirket af hendes ITP. Her kommer hun med en beretning om fødslen, og om hvordan hendes ITP reagerede efterfølgende. 

Jeg blev sat i gang med min fødsel den 27. oktober. Grundet nyrebækkenerne fik jeg piller, som skulle modne min krop og gøre mig klar til fødsel. 

To dage senere, den 29. oktober, tog de så mit vand om aftenen. Der blev taget blodprøver på mig, fordi de skulle være sikre på at have mit helt præcise blodpladetal i tilfælde af, at jeg skulle have en epiduralblokade. De ville ikke give mig denne, hvis mit tal viste sig at ligge under 60. 

Forholdsregler
Inden igangsættelsen af min fødsel var jeg blevet informeret om, hvilke forholdsregler man tog under fødslen. Man måtte ikke tage en PH-værdi på barnets hoved, bruge sugekop eller sætte en måler på barnets hoved for at måle pulsen. 

Årsagen til dette var, at man kunne komme til at ridse barnets hoved – og når de ikke kendte til barnets blodpladetal på dette tidspunkt, kunne det være farligt. 

Først så snart jeg havde født barnet, ville de kunne se barnets blodpladetal ved at tage en blodprøve af navlestrengen. 

Epiduralblokade og ve-stimulerende drop
Under fødslen fik jeg mange ve-smerter. Det var derfor en lettelse for mig, da jeg fik at vide, at mit blodpladetal var omkring 130 – hvilket betød, at jeg kunne få en epiduralblokade. 

Under presseperioden fik jeg lagt et ve-stimulerende drop. Det var nødvendigt, fordi mine presseveer skulle være meget kraftige, eftersom de ikke kunne bruge sugekop til at hjælpe mig med at få barnet ud. Alternativet ville være kejsersnit, men heldigvis hjalp droppet. 

Søndag den 31. oktober kl. 8.28 kom min lille datter til verden. Efter fødslen fik hun straks k-vitamin, og man skulle holde øje med, om hun blødte dér, hvor hun havde fået sprøjten, indtil man havde hendes blodpladetal. Da svarene på hendes prøver kom, viste det sig, at hendes blodpladetal var over 250 – og derfor ikke påvirket af min ITP.

Et stykke tid efter fødslen fik jeg igen lagt et ve-stimulerende drop – denne gang for at få min livmoder til at trække sig hurtigere sammen. Alt i alt mistede jeg omkring 200 ml blod, hvilket er meget lidt!

En positiv oplevelse
En uge efter fødslen var jeg til kontrol på hæmatologisk dagsafsnit i Holstebro, og mit blodpladetal lå på 196. Min læge fortalte mig, at det er meget typisk, at ens blodpladetal stiger efter en fødsel – forhåbentlig er det en længerevarende stigning, men det vil kun tiden vise. 

Med mine erfaringer omkring ITP, graviditet og nu fødsel, er jeg slet ikke bekymret for at få et barn mere på et tidspunkt. Tværtimod har graviditet jo vist sig at være positiv for min ITP. Nogle læger har endda i spøg sagt til mig, at jeg burde være gravid noget oftere. 

November 2011.