Portræt i Dagens Medicin

Dagens Medicin bragte i april et portræt af læge og bestyrelsesmedlem i Danmarks Bløderforening, Theis Bacher. Portrættet lyder titlen: ”Bløderen, der blev specialist i blod”.
Theis Bacher har hæmofili A i svær grad og er mangeårigt bestyrelsesmedlem i Danmarks Bløderforening. Udover at kende til blødersygdommen fra egen krop har Theis Bacher også i sit professionelle virke som læge specialiseret sig inden for emnet. Theis er nemlig uddannet læge med speciale i klinisk immunologi og blodtransfusionsmedicin.

I portrættet i Dagens Medicin fortæller Theis Bacher blandt andet, hvordan hans mor modtog en dødsdom, da Theis blev diagnosticeret som spæd:

- Det var en af de første gange, jeg var på sygehuset. Jeg sad og græd i en tremmeseng, for jeg havde ondt et eller andet sted, og min mor var selvfølgelig dybt ulykkelig over, at jeg har fået stillet denne diagnose. Mens hun sidder der, så kommer der en sygeplejerske og siger meget skarpt at det skal hun ikke være ked af, for børn, der har den sygdom, lever ikke så længe alligevel.

En læge med patientperspektiv
Theis Bacher forsøger i dag at gøre sit for, at andre børns hospitalsoplevelser bliver bedre end hans egne. Derfor har han oprettet et ”personligt bamselegat”, som sørger for, at alle de børn, der kommer ind på hans afdeling, får en bamse med ud.

Theis fortæller til Dagens Medicin, at han med sin egen erfaring er god til at sætte sig i patientens sted:

- Jeg føler, at det er meget nemmere at sætte sig ind i, hvad patienten tænker, og hvordan de har det, for jeg har selv prøvet at sidde på den anden side af skrivebordet. Jeg har selv prøvet at ligge under en skanner eller et røntgenapparat og tænke, hvad sker der nu, og hvad kan de se, og hvorfor tager det så lang tid.
Pensionist og bløder

Theis Bacher arbejder i dag på Holbæk Sygehus, men han har besluttet at gå på pension indenfor et års tid. Da vi i dag står med den første generation af ældre blødere, ved man stadig ikke meget om, hvordan alderdommen spiller ind på blødersygdom.

Theis Bacher fortæller til Dagens Medicin, at han derfor er bekymret for behandlingen på Rigshospitalet efter hæmofilicentret blev fusioneret med den gamle klinik 3:

- Hvis jeg i dag efter kl. 15 falder ned ad trappen og ringer til Rigshospitalet, så risikerer jeg at snakke med en bagvagt, der måske har beskæftiget sig med bløderpatienter fem - ti gange i sin uddannelse. Det er jo egentlig ganske ubehageligt, at man som patient og læge skal være utryg ved den behandling, man kan regne med at få.
 
 
 
Billedet af Theis Bacher er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen og oprindeligt bragt i Dagens Medicin.
« Tilbage