Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Tag med på hæmofilicenteret

Det kan være en god ide at tage med på hæmofilicentret. Både Skejby og Rigshospitalet er meget åbne over for, at koner og kærester tager med til kontrol. 


Ofte er det særligt vigtigt, når et større tiltag er under opsejling, som en operation eller påbegyndelse af en hepatitis C-behandling, der har stor indflydelse på hele familien. Så er det godt at høre om behandling og symptomer sammen. Men hæmofilicentrene vil også gerne se blødernes partnere ved andre lejligheder.
 
- Vi opfordrer altid de unge til, hvis de får en kæreste at tage hende med til en konsultation, og det er der rigtigt mange, der benytter sig af. De har selvfølgelig selv fortalt om blødersygdommen, men nogle kærester kan blive forskrækkede. Så hjælper det ofte, hvis de kommer herind og finder ud af, at det ikke er så slemt, siger hæmofilisygeplejerske Hanne Thykjær fra Skejby Sygehus.
 
Hendes kollega fra Rigshospitalet Lise Colstrup benytter samme praksis.
 
- Det er en god ide, at man spørger ærligt og åbent, hvis der er noget, man er i tvivl om, så man ikke går og er bange, siger hun.
 
Begge opfordrer de til, at blødernes kærester og koner endelig må kontakte hæmofilicentret, hvis de har brug for at vide mere om blødersygdommen.
 
Artiklen stammer fra BløderNyt, juni 2005.
Skrevet af Lærke Gade Petersen.

Andre personlig beretninger om livet som pårørende til en med blødersygdom:

I medgang og modgang

At være gift eller kæreste med en kronisk syg er på mange måder et kærlighedsforhold som alle andre. Men der kan opstå nogle særlige problemer, hvis ikke man er opmærksom. Det er vigtigt, at man som pårørende tager hensyn til sig selv og får ladet sin energi op, siger psykolog Anne Mose. Det er også altafgørende, at man får talt sammen. Og så må man ikke tage ansvaret for sygdommen fra sin partner. 

BløderNyt

BløderNyt er Danmarks Bløderforenings medlemsblad, der udkommer to gange om året og lander i alle medlemmers postkasser. Læs nye og tidligere udgaver af bladet.