ITP

Immun Trombocytopeni (ITP) er en sjælden blodsygdom, der kan ramme både børn og voksne af begge køn. Antallet af blodplader falder til så lavt et niveau, at der opstår risiko for blødninger. Sygdommen kan være kortvarig eller blive kronisk.
Der findes internationale retningslinjer for valg af 1. og 2. linjebehandlinger, som lægerne støtter sig til, når de skal behandle et menneske med ITP. Det er dog meget forskelligt, hvad der virker på den enkelte, og derfor kan behandlingen være meget individuel fra person til person.
 
Den traditionelle behandling for ITP består af en medicinsk behandling typisk med forskellige typer steroider og, hvis de ikke virker, en eventuelt fjernelse af milten (splenektomi). Børn vil dog sjældent få fjernet milten. Milten spiller en vigtig rolle i vores immunforsvar, og hvis den fjernes, har man lidt større risiko for at få infektioner, der kræver indlæggelse på et sygehus. Af den grund, og fordi antallet af medicinske behandlingsmuligheder er steget, er antallet af mennesker, der får denne behandlingsform, mindsket de seneste år. Det gælder både hos børn og hos voksne.
 
De kroniske patienter, der står tilbage, behandler lægerne herefter med udgangspunkt i deres egne erfaringer for, hvad der virker og ikke virker. Rækken af forskellige behandlingsformer er lang og listen af lægemidler ligeså.
 
Disse sider er for dig, der selv har ITP eller har et barn med ITP. Her kan du finde information om sygdommen, læse andres historier og komme i kontakt med andre, der har sygdommen tæt inde på livet.
 
På siderne kan du læse personlige beretninger fra voksne ITP´ere og forældre til børn med ITP.
 
Har du brug for at tale med nogen, der har egne erfaringer med ITP, er du velkommen til at benytte dig af vores korps af kontaktpersoner eller melde dig i en af Facebook-grupperne. Korpset består dels af forældre til børn med ITP, dels af voksne, der selv har ITP.