Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ung bløders død – en tragedie, vi må lære noget af

En 25-årig norsk bløder er død af en hjerneblødning efter et slag i hovedet, tilsyneladende efter at være blevet afvist på Rigshospitalet.


En norsk mandlig studerende bosiddende i Danmark fik i weekenden et ølglas i hovedet. Manden var bløder, og det forsøgte han ifølge flere medier at forklare, da han blev undersøgt på Rigshospitalet. Mandens brug af ordet 'hæmofili' - navnet på hans blødersygdom - skulle angiveligt være blevet mistolket til 'homofili'. Manden blev sendt hjem uden videre behandling og døde senere af en hjerneblødning på sin bopæl.
 
I den forbindelse udtaler bestyrelsesmedlem Jacob Bech Andersen på vegne af Danmarks Bløderforening:
 
”Med vor tids moderne behandling er det heldigvis utroligt sjældent, at en bløder dør af sin sygdom. Men det kan altså forekomme – og når det gør, er det dybt tragisk og vigtigt at lære noget af det.

Hvorvidt man kan bebrejde nogen noget i den konkrete sag, ved vi endnu ikke, men det er meget vigtigt at få afklaret. Sagen kan være et eksempel på, at man selv på højt specialiserede sygehuse oplever uvidenhed om sjældne sygdomme som blødersygdommen hæmofili. Sjældne patienter er eksperter på deres egen sygdom. Alle læger og sygeplejersker må tage dette som en lektie i, hvor vigtigt, der er, at man lytter til patienterne – indgående. Ellers kan det få fatale konsekvenser.”

 

 
D. 15-05-2009:
Opdatering
Rigshospitalet har udsendt en pressemeddelelse, hvori hospitalet erkender, at den norske bløder kunne have været reddet, hvis han havde fået den rette behandling. Sagen efterforskes nu af politiet og embedslægeinstitutionen.