Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Hvorfor er det vigtigt at dyrke sport som bløder?

Den bedre bløderbehandling og brug af profylakse har inden for de seneste 20 år gjort sport muligt i et almindeligt bløderliv. Men at dyrke sport er ikke bare muligt. Det er direkte godt som forebyggelse af ledblødninger og andre skader. Overlæge Troels Herlin fra børneafdelingen på Skejby Sygehus fortæller her hvorfor og kommer med beroligende ord til forældre med børn, som er vilde med kontaktsport.


Troels Herlin er ikke i tvivl om, hvorfor det er en rigtig god ide at dyrke sport som bløder.

- Det har vist sig, at det er vigtigt, at man har en god fysik for at undgå ledblødninger. At man har en god, stærk muskulatur og nogle gode, stærke ledbånd. Det er der flere undersøgelser, der har godtgjort, fortæller han.

Samtidig har god fysik også den positive ’bi-effekt’, at man undgår overvægt, som ifølge Troels Herlin i sig selv kan give ledblødninger, specielt i fodleddene. Samtidig kan sport også have stor social og mental betydning for blødere som for andre mennesker.

Kom hurtigt i gang

Troels Herlin mener ikke, at blødere bør dyrke hverken mere eller mindre sport end almenbefolkningen. Men han mener dog, at det er vigtigt, at blødere dyrker sport med fornuft og omtanke. Med det mener han, at man bør bygge sin krop og sin kunnen gradvist op.

Han anser det derfor for meget vigtigt, at bløderbørn hurtigst muligt kommer i gang med at dyrke sport og lærer deres krop at kende. På den måde kan de bedre undgå skader.

- De lærer at bruge kroppen og får automatiseret deres bevægelser og bliver smidige. Det er ikke nogen tilfældighed, at når en som David Owe kan lave stunts uden at komme til skade, så er det baseret på træning. Det er ikke kun en fysisk ting, men også en bevidsthed om, hvor man har sine lemmer, forklarer Troels Herlin. 

Gode sportsgrene

Spørger man Troels Herlin, hvilke sportsgrene han vil anbefale blødere, nævner han som eksempler badminton, svømning, roning og basketball. Det er alle sportsgrene, hvor man får styrket sine muskler, kunnen og smidighed. Også cykling anbefaler han som særdeles godt, især hvis man har brug for at komme i gang igen efter en ledblødning. 

Men Troels Herlin er godt klar over, at der kan være langt fra det umiddelbart anbefalelsesværdige til de sportsgrene, som blødere og måske især bløderbørn ønsker at dyrke.

- Det er vigtigt, at børn får et liv, der ikke holder dem udenfor eller isolerer dem fra kammeratskab og socialt samvær. Der må man se på, hvad det er for nogle sportsgrene, der betyder noget for børn i dag, og det er for eksempel sådan noget som fodbold og håndbold, mener han. 

Kontaktsport er ok

Blandt andet med udgangspunkt i denne betragtning og rent lægefaglige vurderinger vil Troels Herlin ikke fraråde kontaktsport og mere voldsomme sportsgrene. Tværtimod.

- Ser man umiddelbart på blødersygdommen, så kunne det virke som om, man bør undgå kontaktsport, men rent faktisk forholder det sig anderledes, siger han.

Kontaktsport kan ifølge Troels Herlin være ok, så længe man tilrettelægger sin profylakse og sørger for at tage medicinen forebyggende de dage, man skal dyrke sporten. Han anser det for vigtigere, at bløderen får dyrket en sportsgren, der interesserer ham, men måske er voldsom, end at han slet ikke dyrker sport.

Han anbefaler, at børn starter tidligt med kontaktsportsgrene som håndbold og fodbold. På den måde kan de lære sporten og dens teknik at kende, inden det går mere hårdt og kontant for sig, når de bliver ældre.

Troels Herlin vil dog ikke fraråde en 14-årig dreng, der pludselig får den ide, at han vil dyrke fodbold uden forkundskaber, at gå i gang. Men han ville hellere have ’fanget’ ham tidligere og sørget for, at han kom i gang i en yngre alder. Han ville nok anbefale en sådan dreng at gå til sportsgrene som badminton, svømning og cykling, hvis han var åben over for flere muligheder, men absolut ikke fraråde ham fodbold, hvis det var det eneste, han havde lyst til.  

Bekymrede forældre

Troels Herlin er altså ikke så bekymret for bløderbørn, der dyrker kontaktsport. Men det har han til gengæld ofte mødt forældre, der er.

Derfor sørger han altid for løbende at bringe emnet sport op, når han har konsultation med den enkelte familie. Opdager han, at forældrene er tilbageholdende med at lade barnet gå til sport, tager han emnet op og forklarer, hvor vigtigt det er fysisk og socialt at dyrke sport.

Milde og moderate blødere

For de milde og moderate blødere, der kun sjældent er i profylakse, kan situationen tage sig noget anderledes ud end for de svære blødere. Her er det nogle gange mere et spørgsmål om at turde i stedet for at måtte.

Mange af de milde og moderate blødere kan ifølge Troels Herlin sagtens deltage i sport uden at få blødninger, men der spiller et psykologisk element ind i forbindelse med udøvelse af sport.

- For dem, der ikke er vant til at blive stukket og få faktor, indebærer en skade, at de skal hen til sygehuset og have indgivet faktor. Det er desværre nogle gange medvirkende til, at nogle holder sig tilbage og får for lidt motion, fortæller Troels Herlin.

- Der anbefaler vi, at de søger hen mod ikke-farlige sportsgrene, så de sørger for at få deres motion, fortsætter han.

For det er for de milde og moderate blødere lige så vigtigt at styrke kroppen og lære dens muligheder og begrænsninger at kende for at undgå blødninger. For alle blødertyper gælder det også, ifølge Troels Herlin, at det er meget vigtigt med både opvarmning og udstrækning i forbindelse med sport for at styrke smidighed og undgå skader.

Skrevet af Lærke Gade Petersen

Knogleskørhed

Undersøgelser peger på, at der kan være større tendens til knogleskørhed blandt mennesker med hæmofili og/eller hepatitis C. Knogleskørhed kan forebygges ved at dyrke motion – hele livet igennem.

GODE RÅD OM FYSISK AKTIVITET

Af overlæge Troels Herlin

  • Kom i gang med at dyrke sport i en tidlig alder
  • Gå gradvist i gang med sporten – sørg for, at kroppen kan følge med
  • Tag profylakse om morgenen den dag du skal til sport, hvis der er risiko for blødninger
  • Varm op og stræk ud
  • Hold formen – hele livet

Download pjecen "Et aktivt liv med blødersygdom":

En pjece om hvorfor det som ældre bløder er særligt vigtigt at være fysisk aktiv.

Læs personlig beretning om en aktiv hverdag som bløder:

Michaels Ironman

Michael Skouboe har hæmofili A i svær grad og gennemførte i august Copenhagen Ironman. Han lever et aktivt liv og vil ikke lade sig begrænse af sin blødersygdom. 

BløderNyt

BløderNyt er Danmarks Bløderforenings medlemsblad, der udkommer to gange om året og lander i alle medlemmers postkasser. Læs nye og tidligere udgaver af bladet.