Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Graviditet og arvelighed

Nogle blødersygdomme er arvelige – derfor kan der følge mange overvejelser med, når en bløder ønsker at få børn. ITP er ikke en arvelig sygdom, derfor er det ikke de samme valg, man står overfor ved graviditet hos kvinder med ITP som ved kvinder med blødersygdom eller bærere.


Graviditet hos kvinder med ITP:

Selvom ITP ikke er arvelig, og man derfor ikke skal tage stilling til om barnet kan arve sygdommen, kan der ligge mange andre tanker bag beslutningen om at blive gravid og skulle igennem en fødsel som ITP-patient. Læs nedenfor om lægens råd og Charlottes beretning om graviditet og fødsel.

Lægens råd om graviditet og ITP

Her kan du læse afdelingslæge på hæmatologisk afdeling på OUH Henrik Frederiksens råd om at blive gravid, når man har eller har haft ITP.
Læs mere ›

Læge for sit eget barn

Ann har ITP. Her kan du læse om, da hun fik sit første barn. Forældre, der selv har en blødersygdom, kan risikere at stå i en svær rolle, hvis deres barn arver sygdommen. De har konkrete erfaringer – ofte flere end de læger de er i berøring med i forbindelse med fødslen, men samtidig står de med samme usikkerhed som ofte følger med et nyt moder- eller faderskab. Det betyder, at de skal balancere mellem at være ekspert og nybegynder i deres eget barns sygdom.
Læs mere ›

En ITP-patients beretning om graviditet og fødsel
Charlotte er 25 år og har ITP. Her kan du læse Charlottes beretning om sin graviditet og fødsel.
Læs mere ›

 

Graviditet hos kvinder med blødersygdom eller bærere:

Hvis man har en blødersygdom eller er bærer af blødersygdomsgenet kan man stå over for et svært valg i forbindelse med graviditet. Du finder her relevante artikler om de etiske aspekter, der kan være i forbindelse med graviditet hos en bærer, hvilke muligheder der er for at fravælge et bløderbarn og personlige beretninger

Et barn uden blødersygdom?
Læs om klinisk genetisk rådgivning, ægsortering, fosterdiagnostik  og de etiske aspekter ved beslutningen om at vælge eller fravælge få et bløderbarn.  
Læs mere ›

Kan man tillade sig at sortere et bløderbarn fra?
Trine Lohmann fortæller om sine etiske overvejelser om at få et bløderbarn.
Læs mere ›
 
Plads til udfordringer
En familie skal kunne rumme et bløderbarn. Interview med Elsebeth Sønderskov, der er bærer af blødersygdom.
Læs mere ›

Læs om de etiske aspekter ved beslutningen om at vælge eller fravælge få et bløderbarn:

Et barn uden blødersygdom

Par med blødersygdom eller andre alvorlige arvelige sygdomme i familien har forskellige muligheder, hvis de ikke ønsker at få et barn med den pågældende sygdom. 

Læs om ITP og graviditet:

ITP – graviditet og fødsel

”Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare, når hun spørger, om hun kan få børn”. Sådan fortalte en mor til en datter med ITP. Afdelingslæge på hæmatologisk afdeling, Odense Universitetshospital, Henrik Frederiksen, giver her sit bud på et svar.

Blødt igennem

Her kan du finde Blødt igennems egen hjemmeside med information om kvinder og blødersygdom.